Vad bör en styrkortsbok handla om 2014?

Petri_Olve_VinklatMontage_206_NYLiber har just gett ut två böcker om balanced scorecards (balanserad styrning, eller styrkort). En mest för praktiker, en för högskolestudier. De heter Strategibaserad styrning respektive Balanserad styrning och är båda skrivna av Carl-Johan Petri och mig.

Hur kom vi fram till att det behövdes en ny svensk bok om styrkort – ja till och med två? Det har gått 22 år sedan Kaplan och Norton skrev en uppmärksammad artikel där de lanserade tanken på scorecards. Sverige blev snabbt ett ledande land på området, men sedan vår egen bok Framgångsrikt styrkortsarbete (även den på Liber) har inte mycket nytt sagts. En del har nog trott att styrkort visat sig vara ett övergående mode.

På många håll har dock styrkortsgrytan puttrat på. Vi tror att det är de som framhärdat som är de som tog idén på allvar. Att fånga det viktiga i en verksamhet i en begränsad uppsättning mått är långt ifrån någon ”quick fix”. Ska man dessutom få de flesta i en organisation att tro på måtten så kommer det att ta tid, och modellerna bakom måtten, och måtten själva, kommer att behöva omprövas. Där behöver många i organisationen bidra.

Det var om sådant vi tyckte att vi hade lärt oss mera under de år som gått sedan våra förra böcker. Grundtankarna håller, men vi ville säga mer om arbetets förlopp – från mobilisering av energi för ett nytt styrkortsprojekt till löpande drift och omprövning. Och om vad olika befattningar bör tänka på under det förloppet. Till vår hjälp tog vi tre organisationer som vi umgåtts med på senare år, och som delar vår bild av varför styrkort är viktiga.

Det blev två böcker, både för att målgrupperna praktiker och högskolestuderande kan vara nyfikna på olika saker, och för att undvika att boken skulle bli för lång. Nu kunde vi välja ett mer direkt tilltal, där vi berättar om erfarenheter och ger råd till läsare som vi tänker oss har olika behov. Men i grunden är budskapet detsamma och även de praktikfall som vi utnyttjar. Så den seriöst intresserade kan läsa båda, och den bok som kommer sist blir då en repetitionskurs.

Nils-Göran Olve
Adjungerad professor vid Linköpings universitet och gästprofessor vid Uppsala universitet samt verksam som konsult och seminarieledare.

strategibaserad-styrning-sa-anvander-du-strategikartor-och-styrkort-for-att-na-organisationens-malNyfiken på mer?
Läs då boken Strategibaserad styrning.
Boken beställer du här.  Här kan du läsa ett smakprov.